Portada » Eventos, Noticias » El Vendrell, record de Ramon Calsina

El Vendrell, record de Ramon Calsina

El Vendrell: El Museu orgaitza tot un seguit d´actes vinculats amb la figura de Ramon Calsina

El Museu Deu del Vendrell acull una exposició de Ramon Calsina (1901-1992) després de 15 anys de la última que se li va dedicar.

La família presenta la Fundació Ramon Calsina amb l’objectiu de recuperar l’obra i la memòria de l’artista català.

Avui al migdia, al Palau Robert de Barcelona, ha tingut lloc la presentació de l’exposició “Ramon Calsina: creador incondicional”, que acollirà el Museu Deu del Vendrell del 27 de març al 28 de juny, a càrrec de Rafundacioramoncalsinaül Buira, regidor de l’Ajuntament del Vendrell, Núria Payan, directora del Museu Deu, i del fill gran de l’artista, que porta el mateix nom que el seu pare i que ha presentat la creació de la Fundació Ramon Calsina amb l’objectiu de recuperar la seva obra i memòria.

El proper divendres dia 27 de març, a les vuit de la tarda, al Museu Deu del Vendrell, tindrà lloc l’acte inaugural d’una destacada exposició temporal. La mostra, titulada “Ramon Calsina: creador incondicional”, és un recorregut per la vida i obra de l’artista poblenoví Ramon Calsina i Baró i es podrà visitar fins al proper 28 de juny.

Ramon Calsina va néixer en un ambient industrial i humil i provenia d’una família de flequers. Va començar a dibuixar d’infant i, amb 15 anys, va publicar el seu primer dibuix a El Patufet. Començà, així, un llarg camí d’aprenentatge, d’exposicions i de compromís social i polític. En els seus inicis, les crítiques ja van fixar-se en Calsina; Feliu Elias (La Publicitat, 1927) escrivia: “La providència ens descobreix ara el millor, el més espiritual cartellista que la nostra terra hagi conegut”. L’any 1929 li va arribar el primer gran reconeixement, ja que fou becat en dues ocasions per la Fundació Ramon Amigó i Cuyàs. La primera beca li va permetre conèixer Espanya, fonamentalment Granada, on va coincidir amb Federico García Lorca i Manuel de Falla. La segona el va portar a París on va participar al Salon des Superindépendents. Crítics de Le Quotidien, Le Journal o Le Mercure de France van exaltar l’obra de Calsina.

Si bé, abans de la Guerra Civil, Calsina exposava per tot Espanya amb un gran èxit de crítica. L’any 1936 va ser cridat a files per l’exèrcit republicà i, en la seva fugida a França, fou internat al camp de refugiats d’Argelers. Jugant-se la vida va decidir tornar a Espanya pel País Basc, on va ser reclòs en una improvisat camp de concentració a la plaça de toros de Vitòria. Els anys que seguiren foren d’una forçada discreció en un ambient d’exili interior fins pràcticament l’any 1957, quan les principals institucions artístiques barcelonines i els intel·lectuals més prestigiosos van organitzar l’exposició-homenatge Treinta años de pintura a les Galeries Syra. Aquest fet va reiniciar una constant de mostres de l’obra de Calsina. Les crítiques de Solidaridad Nacional i dels diaris, que durant molt de temps l’havien menyspreat, van començar a ser menys dures. L’any 1964 guanyà el Premi Internacional de Dibuix Ynglada-Guillot, el 1984 la Medalla d’Or del Fons Internacional d’Art i el 1990 la Creu de Sant Jordi. Ramon Calsina va morir a Barcelona, el 26 de novembre de l’any 1992.

Les obres que s’exposen al Museu Deu són una visió global del pensament i de la vida de l’artista; amb imatges del Poblenou, amb peces de records d’infantesa i amb dibuixos de crítica social i artística que, de ben segur, no deixaran indiferent al públic que les observi. L’exposició acull unes 50 obres, la majoria de les quals, no s’havien mostrat anteriorment al públic i ara poden ser admirades gràcies a la col·laboració de la Fundació Ramon Calsina i de col·leccions particulars. L’exposició és un acte de justícia per tal de redescobrir la figura d’aquest important artista català.

Entorn l’exposició, el Museu Deu organitza tot un seguit d’actes vinculats amb la figura de Ramon Calsina, tant per a adults com per a infants; es faran tallers com, narració de contes i xerrades.

Durant l’acte inaugural de l’exposició, també hi haurà la presentació institucional de la Fundació Ramon Calsina, creada, recentment, amb l’objectiu de preservar i conservar l’obra de Ramon Calsina i Baró; l’objectiu és divulgar-la i mostrar-la segons el concepte que tenia l’artista sobre l’art.

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Cargando...

Deja un comentario

VIDEOS DESTACADOS

SECUENCIA DE FOTOS FLICKR

© 2021 Coma-ruga Costa Dorada. Todos los derechos reservados